informatie en boekingen: 06 1546 2119
Duo-Albarus_Martin-Grudaj_Elena-Malinova_header-piano

Over Duo Albarus

Over Martin Grudaj, cellist

Cellist Martin Grudaj, van Albanese afkomst, begon in zijn geboortestad op zesjarige leeftijd met zijn cellolessen. In 1989 studeerde hij met een 10 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Tirana. In 1995 pakte hij in Groningen zijn cellostudie opnieuw op met als leermeester Lucia Zwarts.

In 1999 studeerde hij met de hoogste lof af aan het Prins Claus Conservatorium als docerend musicus. Daarna specialiseerde hij zich onder leiding van de docenten Lucia Swarts en Troels Svane als uitvoerend musicus/solo-cellist aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, welke opleiding hij in 2001 eveneens cum laude voltooide. De tweejarige opleiding specialisatie kamermuziek rondde hij het jaar daarop in één jaar af met als onderscheiding: ‘Uitmuntend kamermusicus’.

Tijdens zijn studie voerde hij het celloconcert van Luigi Boccherini in Bes-Groot uit met het studentenorkest van Conservatorium Groningen onder leiding van Nicolas Kremer.In de afgelopen jaren soleerde Martin regelmatig met verschillende orkesten,waar onder Drents Kamerorkest Divertimento in celloconcerten van Robert Schumann en Camille Saint-Saëns.

Voor de stichting UAF heeft Martin aan meerdere cd’s meegewerkt.Met het Orion-ensemble nam hij een cd op met een bewerking voor cello en trio van bekende werk van Max Bruch “ Kol Nidrei”.Met het Nederlands Studenten Orkest heeft Martin dit werk uitgevoerd in de Haagse Anton Philips concertzaal. Hij remplaceert regelmatig in het Noord-Nederlands Orkest en was aanvoerder van de cellogroep in het Amsterdamse Opera Philharmonic Orkest.

Solo-improvisaties

Martin volgde masterclasses bij o.a. Jean Decroos, Pieter Wispelwey, Uzi Wiesel en Michel Strauss. Met het Drents Kamerorkest Divertimento voerde hij o.a. het Cello-concert a-klein van Robert Schumann uit. Zijn cello-solo improvisaties worden sterk geïnspireerd door thema’s uit de volkstraditie van de Balkan.

Met pianiste Elena Malinova uit Sint Petersburg vormt hij het duo ‘Albarus’ en samen met Sergei Bolotny, vaste violist bij het NNO, het trio ‘Illyria’. Dit trio trad o.a. op in het programma van Radio 4 vanuit de Spiegelzaal in het Concertgebouw te Amsterdam. Op het repertoire van zowel het duo als het trio staan o.a. componisten als Haydn, Beethoven, Schumann, Brahms, Rachmaninov, Bloch en Sjostakovitsj.

Duo-Albarus_Martin-Grudaj_Elena-Malinova_Martin-chello-01
Duo-Albarus_Martin-Grudaj_Elena-Malinova_Elena-portret-01

Over Elena Malinova, pianiste

Elena Malinova werd in 1976 geboren in Sint-Petersburg, waar zij de school voor speciaal getalenteerde kinderen volgde. Al tijdens haar studie gaf ze concerten in diverse plaatsen in Rusland, Finland en Duitsland. In 1993 was Elena een van de winnaars van het Internationaal Pianoconcours in Italië.

Sinds 1995 woont en werkt Elena in Groningen, waar ze studeerde bij Alexander Makarov aan het Prins Claus Conservatorium. Haar concerten in en om Groningen waren zeer geslaagd en haalden soms de landelijke pers.

In mei 1999 behaalde ze, met een 9,5 als eindcijfer, haar examen eerste fase. In 2000 trad ze op met het Noord Nederlands Orkest in een pianoconcert van Mozart. In juni 2001 rondde ze haar studie in de tweede fase af bij Naum Grubert, aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

Diverse masterclasses

Vanaf 2001 is Elena werkzaam als co-repetitor bij het Prins Claus Conservatorium en bij het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. In die hoedanigheid begeleidde zij masterclasses van o.a. David Geringas, Troels Svane, Quirine Viersen en Vera Beths, alsmede masterclasses in het kader van het Groninger Peter de Grote Festival.

Elena treedt regelmatig op met de cellist Martin Grudaj, als duo ‘Albarus’. Op het repertoire van het duo staan componisaten als Haydn, Beethoven, Schumann, Brahms, Rachmaninov, Bloch en Sjostakovitsj.

Elena speelt regelmatig in het Noord-Nederlands Orkest,zowel op piano als op celesta.Met leden van dit orkest geeft zij regelmatig kamermuziekconcerten.